Leder
Er du helt kjerring, eller?
I visse bransjer er hørselen ekstra utsatt for støy og skader. Heldigvis har vi i dag lovverk som kan beskytte oss mot fortidens kjekkaseri og uforstand.
I visse bransjer er hørselen ekstra utsatt for støy og skader. Heldigvis har vi i dag lovverk som kan beskytte oss mot fortidens kjekkaseri og uforstand.
«Brukte du hørselvern, fikk du stempel som kjerring». Ordene tilhører mangeårig industriarbeider og tillitsvalgt Tormod Karlsen, som er intervjuet i dette bladet. Han er en av mange som har ofret hørselen på jobb.
Støyskader oppstår også i «myke» bransjer. Akutt eller over tid, slik miljøarbeider Stefan Aune og barnehageansatt Eva Sørensen har erfart. Også de deler sine historier i denne utgaven.
Å ofre hørselen på jobb, kan ende med at du må ofre karriere og et langt arbeidsliv. Hørsels- tap og tinnitus øker risikoen for å bli sykmeldt og ufør, viser studier.
Hvordan motvirke dette? Jo, ved å spre kunnskap om forebygging, gode lydmiljøer, offentlige støtte- ordninger og hjelpemidler (gratis fra Nav!), slik at de som trenger det kan få en mer tilrettelagt arbeidshverdag.
Her kommer ei hjemmelekse til landets arbeidsgivere. Ta runden og spør: Hvem av våre ansatte har hørselsutfordringer? Hva trenger de av hjelp og støtte, og hvordan skape et hørselsvennlig arbeidsmiljø for alle?
Hørselshemmedes Landsforbund (HLF) får jevnlige henvendelser fra medlemmer som aldri blir spurt. Da er det ikke rart at mange ikke ber om noe som helst og «velger» å bite tenna sammen til det stopper opp.
HLF gjennomførte i fjor en spørreundersøkelse blant våre yrkesaktive medlemmer. 25 prosent har vært sykmeldt over kortere eller lengre tid på grunn av hørselen. Nesten én av ti har ikke fortalt sin egen arbeidsgiver at de har nedsatt hørsel. Et sånt arbeidsliv er rett og slett ikke bærekraftig, når vi vet at nesten seks prosent av dagens sysselsatte har et hørselstap.
Med økt pensjonsalder blir vi enda flere. Og det lønner seg faktisk å inkludere og holde på oss. En ny rapport fra Oslo Economics viser at manglende inkludering og tilrettelegging av hørselshemmede koster tre milliarder kroner i året i produksjonstap.
Rekk opp hånda den som har råd til å snakke nedsettende om kjerringer og hørselvern!


Redaktør
Bjørg Engdahl
engdahl@hlf.no
Utgiver
Hørselshemmedes
Landsforbund (HLF)
Generalsekretær
Inger Helene Venås
Forbundsleder
Bjørg Kampestuen-Berntzen
HLFs sekretariat
Pb 6652 Etterstad
0609 Oslo
Tlf. 22 63 99 00
hlf@hlf.no
www.hlf.no
Besøksadresse
Brynsveien 13, Oslo
Utgivelser/opplag
4 utgaver i år/60.312
Annonseansvarlig
Sissel Bjerkeset
sissel@eddapresse.no