Skip to main content

Aktivt liv

De trener for å ikke falle

Boka Badstufolk er skrevet Knut Lerhol og Hallgrim Børhus Rogn.
TRENING I SIRKEL. Sirkeltrening med ett minutt på hver post gir god variasjon i øvelsene. Fra venstre: Maria Wattne, Britt Andersen, Solveig Hansen og Marit Furunes.

Hva kan et halvår med ukentlig balansetrening gi av helsegevinst? Balanseinstruktør Irene Syse og elevene hennes vet svaret.

TEKST Bjørg Engdahl FOTO Marianne Otterdahl-Jensen

TEKST Bjørg Engdahl FOTO Marianne Otterdahl-Jensen

– Husk at dette ikke skal være en konkurranse. Noen har god balanse, andre litt dårligere. Den eneste dere skal konkurrere med, er dere selv!

SMIL OG STYRKE. Tony Crowley og instruktør Irene Syse er enige om at trening er gøy.

Vi er i slutten av september 2024, og ti damer og tre menn sitter i ring på hver sin stol i sokkelesten og treningstøy og lytter oppmerksomt. De er i alderen 50 til 80+ og har ulike hørselsdiagnoser som merkes i form av stive og svake muskler, smerter, svimmelhet og nedsatt balanse. I ti uker skal de samles hver tirsdag med ett mål for øye: Bedre balanse og mer styrke.

Baller og kosteskaft

Treningsutstyret til balanseinstruk­tør Irene Syse er enkelt. Ut av to blå sekker plukker hun frem baller i ulike størrelser, treningsstrikker, balanseputer og rullepinner av oppkappede kosteskaft. Pinnene plasseres på det teppebelagte gulvet, og nå får alle beskjed om å rulle pinnen frem og tilbake under én og én fot. Ansiktsuttrykkene deres avslører at denne fotmassasjen ikke er spesielt behagelig. Men hva har denne «torturen» med balanse å gjøre?

NED OG OPP. Jo eldre vi blir, desto viktigere er det å kunne komme seg opp fra et gulv. Dette bør alle trene på, mener Tove Nordby, Maria Wattne og Britt Andersen (til høyre).

Mye, ifølge Irene, fordi rullepinnen aktiverer blodsirkulasjon, små muskler og sanseceller under fotsålene våre. Slik får føttene bedre kontakt med underlaget, og hjernen får beskjed om kroppen er i balanse eller ikke.

– Når vi trener balanse, er det smartest å trene uten sokker, fastslår Irene.

Kurs som balanseinstruktør

I likhet med mange andre i gruppa bruker hun høreapparat. Hun er aktiv i Hørselshemmedes Landsforbund (HLF) Oslo Nord-Øst, og i 2022 ble hun sertifisert som balanse­instruktør gjennom et HLF-prosjekt (Se notis side 8). Siden har hun tilbudt gratis balansetrening i lokalene
til HLF på Brynseng, der hun har plass til 15 personer i gruppa. Tilbudet er så populært at hun har flere navn på venteliste.

INSPIRERT. Solveig Hansen har blitt en ekstra sprek 75-åring siden i fjor høst og har begynt med hjemmeøvelser i en halvtime hver dag.

Når Din Hørsel treffer gruppa for andre gang, i mars 2025, kan vi bokstavelig talt se at øvelse gjør mester. Mange klarte ikke å stå på ett ben uten støtte i 30 sekunder for et halvår siden. Nå klarer flere av dem å stå i tre minutter på hvert ben. Også med lukkede øyne, som er ekstra utfordrende for balansen.

 Ned på gulvet

Den kanskje vanskeligste øvelsen, som flere syntes var skummel i starten, er å komme seg ned på gulvet og opp igjen for egen maskin.

– Husker dere i fjor, hvordan dere slet med det gulvet? Nå klarer alle å komme seg ned og opp. Nå kan dere gjøre øvelsen ti ganger etter hverandre, ok? beordrer Irene.

Samtlige kommer seg ned på bak­en, og et par av damene nærmest
spretter opp igjen. Her får ingen
lov til å hjelpe hverandre. Da går de glipp av verdifull trening.

Holder seg på bena

Flere i gruppa har erfart at de har beveget seg utendørs med større trygghet denne vinteren enn før. Og det har ingen ting med snømengden å gjøre.

MER STYRKE. Jo eldre vi blir, desto viktigere å trene opp både styrke og balanse, vet balanseinstruktør Irene Syse.

– Det er helt tydelig at treningen hjelper. Jeg holdt på å gå skikkelig på trynet en gang, men klarte å gjenvinne balansen uten å falle, forteller ei av damene.

– Jeg falt faktisk inne på et kjøpesenter med vannsøl på gulvet, men kom meg fort opp uten skader, forteller den neste.   

– Balansen min har vært dårlig siden jeg var barn. Men jeg merker at jeg ikke faller så lett som før, forteller en tredje.

Andre forteller om føtter som ikke er så kalde lenger på grunn av økt blodsirkulasjon, bevegeligheten er blitt bedre, lårmusklene sterkere og mange har blitt mye mer bevisst på egen hverdagsaktivitet.

Sykler til og fra jobb

For instruktør Irene er dette en boost for egen motivasjon.

– Dette er givende frivillighets­arbeid. En ting er at folk er veldig hyggelige og takknemlige, men det er ekstra gøy å se hvor flinke de blir!

FOTMASSASJE. Rullepinnen er ikke stor, men både kjennes godt og gjør godt for fotsålene.

Til daglig jobber hun som spesialrådgiver på Ahus. Som helårs­syklist får hun jevnlig trent sin egen balanse, koordinasjon og muskelstyrke.

– Særlig på glatt føre og i mørket utfordres kroppens sanser og stabiliseringsmuskulatur. Det gir treningen en ekstra dimensjon, forklarer Irene, som også denne tirsdagen har tråkket seg god og varm i to og en halv mil fra jobb for å rekke trening.

Ble du inspirert av å lese denne report­asjen? På sidene 10-13 finner du mange
fine hjemmeøvelser for styrke og balanse.


Visste du at

…rundt 9000 nordmenn hvert år får lårhalsbrudd? Vanlige årsaker er beinskjørhet og nedsatt balanse og muskelstyrke.

Kilde: Norsk helseinformatikk/nhi.no


Balanseprosjektet

  • Balansetrening med frivillige instruktører» er et prosjekt som Hørselshemmedes Landsforbund (HLF) satte i gang i 2021.
  • ålet var å sertifisere frivillige instruktører som skulle tilby gratis trening for medlemmer og andre med balanseutfordringer i HLFs lokallag.
  • 2 instruktører ble sertifisert i løpet av prosjektperioden, og balansetrening har siden blitt en fast aktivitet i enkelte lokallag.
  • rosjektet ble finansiert av Stiftelsen Dam og resulterte blant annet i en 45 minutters treningsfilm med trygge og gode hjemmeøvelser.

Les mer på www.hlf.no/balansetrening

13. mai 2025


Bli medlem

Det er mange fordeler ved å bli medlem i HLF. Gjør som 65 200 andre, og meld deg inn i verdens største hørsels-organisasjon.


Mest lest: