Skip to main content

Musikk

Her er Norges første CI-kor

Boka Badstufolk er skrevet Knut Lerhol og Hallgrim Børhus Rogn.
RIKTIG RYTME. Trampende føtter og klappende hender fungerer som rytmeboks når teksten skal læres og synges. Fra venstre Inge Willumsen, Marit Nalum Molund, Julia Johnsen Halsebø, Liv Hilmen, Heidi Erlandsen, Maren-Olaug Berger og korleder Kristina Bjørnereim.

Hvordan treffe riktig tone når du ikke hører det du synger? Seks kordeltakere med store hørselstap har øvd på akkurat det.

TEKST og FOTO Bjørg Engdahl

– Nå kjører vi fly med stemmen til vi treffer C-en der den skal være, ok? Dere har den inni dere alle sammen. Kristina Bjørnereim bruker hånden for å illustrere hvordan tonene svever opp og ned på skalaen. Hun er bachelorstudent med fordypning i korledelse ved Norges Lærerakademi og har denne våren motivert seks «elever» i alderen 26 til 84 år til å gjøre noe de egentlig ikke tør: Synge høyt i kor. De har alle cochleaimplantat (CI), derav navnet CI-koret, som altså er det første i landet.

MUSIKKTRENING. Til sammen 12 CI-brukere har fått mer glede av musikk gjennom prosjektet til audiopedagog Kristine Aslaksen.

Prosjekt med musikkglede

Bak prosjektet «Musikk er livsglede – Musikktrening for CI-brukere» står audiopedagog Kristine Aslaksen, som er tilknyttet HLF Rehabilitering i Oslo. Her har hun tilbudt musikktrening i grupper siden 2023, og noen av deltakerne har takket ja til kor.

– CI-koret er så bra at jeg gladelig reiser fra Stavern for å være med, sier Marit Nalum Molund. Hun har spilt piano siden hun var liten, men når det gjelder sang, har hun ikke følt samme mestring. Sammen med Heidi Erlandsen har hun tatt tog mellom Sandefjord og Oslo seks tirsdager på rad for å bli med på korøvelsene.

Julia Johnsen Halsebø (26) har hele livet vært glad i å høre på musikk, men korsang er nytt også for henne. Hun synes det er morsomt å lære tekst og melodi ved å bruke både stemme og kroppsrytme, slik kordirigenten lærer dem. Denne kvelden øver de på Live Aid-sangen «We are the world».

Vil spre ideen

Kristine Aslaksen skulle gjerne forlenget livet til CI-koret når prosjektet, som er finansiert av Stiftelsen Dam, avsluttes til sommeren. Håpet er kunne etablere et permanent tilbud etter hvert, samt å inspirere eget fagmiljø til å ta i bruk musikk som lyttetrening. Hun lager nå et metodehefte som både fagfolk og kordirigenter kan bruke for å inkludere flere syngende CI-brukere.

14. mai 2025


Bli medlem

Det er mange fordeler ved å bli medlem i HLF. Gjør som 65 200 andre, og meld deg inn i verdens største hørsels-organisasjon.


Mest lest: