Skip to main content

Aktivt liv

Derfor bør du passe på balansen

Boka Badstufolk er skrevet Knut Lerhol og Hallgrim Børhus Rogn.
VIKTIG FOTARBEID. God balanse forebygger knall og fall. Har du nedsatt hørsel, har du en ekstra god grunn til å jobbe med den. Illustrasjonsfoto: Colourbox

Har du nedsatt hørsel, er det ekstra viktig å trene balanse og styrke. Jo eldre vi blir, desto viktigere er det å holde fotarbeidet i gang.

ANSVARLIG. Fysio­terapeut Wictor Borgström ved HLF Rehabilitering. Foto: Ole Kristian Fjøsne

TEKST Bjørg Engdahl

Det indre øret hos oss mennesker huser både hørselen og balansesystemet. Dette nære «naboskapet» gjør at forstyrrelser ett sted kan påvirke det andre. Å kompensere for manglende hørsel, krever at du bruker synet mer og skjerper oppmerksomheten når du beveger deg. Dette ekstraarbeidet kan resultere i stress, stiv muskulatur og dårligere balanse.

Faller oftere

Ny forskning fra Høgskulen på Vestlandet viser at eldre med hørselstap er mer utsatt for fall og at de beveger seg over kortere avstander fra hjemmet enn normalhørende.

Fysioterapeut Wictor Borgström ved HLF Rehabilitering på Lovisenberg i Oslo er blant dem som ønsker å forbygge fall og inaktivitet. Siden 2018 har rehabiliteringssenteret tilbudt balansekurs for hørselshemmede fra hele landet, og her er han kursansvarlig. Kursene arrangeres to ganger i året, fordelt på to tredagerssamlinger, og blir finansiert av Nav.

Gjør øvelser hjemme

Deltakerne er stort sett godt voksne med ulike utfordringer, ifølge Borgström. En del har generelle balanseproblemer, noen har tidligere gjennomgått en vestibulær sykdom, andre har cochleaimplantat (CI), ensidig hørselstap eller andre hørselsvansker som har begrenset aktivitetsnivået deres.

– På kurset lærer de blant annet hvordan balansesystemet fungerer, de lærer teknikker for stressmestring og avspenning, og vi gjør ulike balanseøvelser og styrketrening. Alle følger en egen aktivitetsplan mellom de to samlingene.

– Hvilke resultater ser dere?

– Fordi dette er et gruppebaserte kurs, har vi ingen individuelle målinger. Vi gjør likevel noen tester i plenum, som kan være bevisstgjørende og motiverende. Her ser vi at de som har brukt tid på hjemmetrening mellom samlingene, oppnår resultater. Vi opplever at kursdeltakerne er glade for å lære verktøy de kan bruke i sin egen hverdag. Målet er at de skal opprettholde balansefunksjonen med trening, opplyser Borgström.

Les mer på: hlfrehabilitering.no/kurs/balansekurs/

13. mai 2025


Bli medlem

Det er mange fordeler ved å bli medlem i HLF. Gjør som 65 200 andre, og meld deg inn i verdens største hørsels-organisasjon.


Mest lest: