Skip to main content

Stein Thomassen er utdannet elektronikkingeniør og står bak nettsiden TinnitusTips.no og bloggen Høretrøbbel. Stein bruker høreapparat og har tinnitus.


Forenklet tale-i-støy-test

For de som har såkalt skjult hørselsnedsettelse, er testing av evnen til å forstå tale i støy viktig for å få dokumentert hørselsproblemene. Skjult hørselstap er begrepet som brukes når audiogrammet viser ganske lett hørselsnedsettelse, men du likevel opplever betydelige hørselsproblemer i hverdagen, særlig i støy.

En tale-i-støy-test vil sannsynlig avsløre hørselsproblemet, men slike tester er tidkrevende og utføres nesten aldri på voksne. Nå har det danske firmaet Interacoustics, som produserer audiologisk utstyr, lansert en enklere test som kan utføres på mindre enn fem minutter. Den kalles Audible Contrast Threshold (ACTΩ). Ulempen er at audiografen må investere i et nytt audiometer for å kunne utføre testen, noe som få audiografer vil få anledning til med det første. Min gjetning er at det vil ta mange år før vi i Norge får anledning til å nyte godt av ACT-testen.


Bedre TV-lyd

DTS Clear Dialogue er et system som bruker kunstig intelligens (KI) for å skille mellom menneskestemmer og andre lyder. Dermed kan menneskestemmer forsterkes og andre lyder dempes. Systemet er først og fremst aktuelt for selskaper som produserer TV-sendinger. Ny setning. Foreløpig er det for tidlig å si om dette systemet blir en suksess, eller når det vil komme oss til gode.


Høreapparater for musikere

Er du musiker med nedsatt hørsel, så trenger du høreapparater som er i stand til å håndtere de kraftige lydnivåene du utsettes for i ditt miljø. En del nyere apparater har mikrofoner som takler lydtopper på nærmere 115 dB. Det er det svært få eldre apparater som gjør. Men også nyere apparater kan forvrenge uforutsigbart allerede ved 80-90 dB input. Er du musiker eller konsertgjenger med behov for høreapparat, bør du ta opp temaet med audiografen din.

Og har du allerede høreapparater og sliter med å få apparatene innstilt godt nok, så kan du tipse audiografen din om en blogg og en guru. Marshall Chasin er en internasjonal autoritet på dette feltet og deler nyttige tips på bloggen Hear the Music.


Personlig lyd-boble

Tunghørte som jobber i kontorlandskap eller andre steder hvor det er mye forstyrrende lyd, drømmer stadig vekk om stille omgivelser. Høreapparater har i mange år kunnet løfte fram lyder foran og dempe lyder fra sidene og bak. Men de har ikke klart å skille mellom lyder som er nær deg, og lyder som er lenger unna.

Tenk om du kunne høre bare de som er en-to meter unna deg og slippe å høre lydene som er i resten av lokalet! En slik lydboble kan bli virkelighet om noen få år, skal vi tro forskere ved University of Washington i Seattle i USA. De har laget en prototyp som virker lovende, slik at du altså kan sitte i din egen lydboble.


Tinnitus av stress

Studier viser at mus kan få tinnitus av kronisk stress, altså uten at de har blitt utsatt for mye eller kraftig lyd. En del tinnitusplagede har opplevd at de har fått sin tinnitus under eller i kjølvannet av en stressperiode. Hittil har dette vært dårlig underbygget vitenskapelig. Nå ser det altså ut til at vi har dokumentasjon på at stress kan forårsake nevrologiske endringer i hørselssystemet.


Høreapparat-app

Har du hørt om SmartHørsel? Denne universelt utformede appen er laget av HLF Rehabilitering og gir veiledning og konkrete råd om bruk og stell av høreapparater.

Her finner du også kontaktinformasjon til høreapparatleverandører. Appen kan lastes ned gratis i App Store og Google Play.


OBS: Lenker til kilder og mer informasjon for hver enkelt sak finner du hos www.horetrobbel.no/dh251


3. februar 2025


Bli medlem

Det er mange fordeler ved å bli medlem i HLF. Gjør som 65 200 andre, og meld deg inn i verdens største hørsels-organisasjon.


Mest lest: